Warning: ftp_nlist() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 420

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_nlist() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 420

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 717

Warning: ftp_nlist() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 420

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_nlist() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 420

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 717

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/fonts/7fdee9fd20aba3c12e071a52fe8865e5.css) is not within the allowed path(s): (/www/wwwroot/shyllm.com/:/tmp/) in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-content/themes/adventure-blog/assets/css/wptt-webfont-loader.php on line 518

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/fonts) is not within the allowed path(s): (/www/wwwroot/shyllm.com/:/tmp/) in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-content/themes/adventure-blog/assets/css/wptt-webfont-loader.php on line 447

Warning: ftp_mkdir() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 560

Warning: ftp_nlist() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 420

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: ftp_pwd() expects parameter 1 to be resource, null given in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 230

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/fonts/7fdee9fd20aba3c12e071a52fe8865e5.css) is not within the allowed path(s): (/www/wwwroot/shyllm.com/:/tmp/) in /www/wwwroot/shyllm.com/wp-content/themes/adventure-blog/assets/css/wptt-webfont-loader.php on line 151

deFlat / NL Architects + XVW architectuur

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/806243/deflat-nl-architects-plus-xvw-architectuur Clipboard “COPY” Projects Photographs:  Stijn Poelstra, Marcel van der Burg Manufacturers Brands with products used in this architecture project deFlat / NL Architects + XVW architectuur 2016 Year:  deFlat / NL Architects + XVW architectuurSave this projectSavedeFlat / NL Architects + XVW architectuur Architects: NL Architects, XVW architectuur Year Completion year of this architecture project CopyApartments•Amsterdam-Zuidoost, The Netherlands Save this picture!© Stijn Poelstra+ 72 Share Apartments ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/806243/deflat-nl-architects-plus-xvw-architectuur Clipboard Manufacturers: BUVA, De Mors, Etex ColombiaArchitects In Charge:Kamiel Klaasse, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Xander Vermeulen WindsantOther Participants:HendriksCPO, Consortium DeFlat, Vireo Vastgoed, Hollands Licht, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs Amsterdam bv, Schreuder Groep, Homij Technische Installaties, Installations, Kondor Wessels, De Wijde BlikCity:Amsterdam-ZuidoostCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Stijn PoelstraRecommended ProductsPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Classic™ SeriesPartitionsBruagRoom Divider – «Noise-Virus-Catcher»PartitionsFlorenseDividing Doors – PrismaPartitionsdormakabaSliding Wall Systems- HSW/FSWText description provided by the architects. Kleiburg is one of the biggest apartment buildings in the Netherlands: a bend slab with 500 apartments, 400 meter long, 10 + 1 stories high.Save this picture!Site PlanKleiburg is located in the Bijlmermeer, a CIAM inspired residential expansion of Amsterdam designed in the sixties by Siegfried Nassuth of the city planning department. De Bijlmer was intended as a green, light and spacious alternative for the -at that time- disintegrating inner city. Save this picture!© Marcel van der BurgThe Bijlmer was designed as a single project. A composition of slabs based on a hexagonal grid. An attempt to create a vertical garden city.Save this picture!© Marcel van der BurgTraffic modalities were radically separated; cars on elevated roads and bicycles and pedestrians on ground level. They would no longer share the same space.  Save this picture!© Stijn PoelstraNow the area houses about 100,000 people of over 150 nationalities. The Bijlmermeer had a very optimistic start. But soon the enthusiasm for this radical residential area was overshadowed by fear-for-the-unknown. Fed by heavily economized execution, bad publicity, lack of understanding, poor maintenance and the sudden emergence of a new residential dream type -the suburban home- the Bijlmer turned into a slowly disintegrating parallel universe. Save this picture!© Marcel van der BurgA renewal operation started in the mid nineties. The characteristic honeycomb slabs were replaced by mostly suburban substance, by ‘normality’.  However it was decided to keep the most emblematic area intact -flanking the stunning, for-ever-futuristic elevated subway line. The so-called Bijlmer Museum came into being; a compact refuge for Bijlmer Believers. Kleiburg is the cornerstone of the remaining ensemble. Save this picture!© Stijn PoelstraBulldoze?Kleiburg is the last building in the area still in its original state; in a way it is the “last man standing in the war on modernism”. Save this picture!© Marcel van der BurgHousing Corporation Rochdale, however, had plans to demolish it. They calculated that a thorough renovation would cost about 70 million Euro…But bulldozing the masterpiece by architect Fop Ottenhof would lead to a collapse of the magnificent urban composition. Save this picture!© Marcel van der BurgIn anticipation to the fierce resistance by ‘believers’ and pressure by the local government, that hoped to avert demolition, Rochdale launched a campaign to rescue the building: Kleiburg was offered for ONE EURO in an attempt to catalyze alternative, economically viable plans. Over 50 parties responded with a range of ideas from student or elderly housing to woon/werk-units, or homes for the homeless. Save this picture!© Stijn PoelstraKlusflatFour teams were selected to further develop their ideas. Ultimately Consortium De FLAT consisting of KondorWessels Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo Vastgoed and Hollands Licht, was chosen with their proposal to turn Kleiburg into a Klusflat. ‘Klussen’ translates as to do it yourself. Save this picture!© Stijn PoelstraThe idea was to renovate the main structure -elevators, galleries, installations- but to leave the apartments unfinished and unfurnished: no kitchen, no shower, no heating, no rooms. This would minimize the initial investments and as such created a new business model for housing in the Netherlands.The ambition was to open up new ways to live, to offer new typologies by combining two flats (or even more!) into one, by making vertical and horizontal connections.     Save this picture!Diagram SectionThe future residents could buy the shell for an extremely low price and then renovate it entirely according to their own wishes: DIY. Owning an ideal home suddenly came within reach… Save this picture!© Marcel van der BurgBlissBy many, repetition was perceived as evil. Most attempts to renovate residential slabs in the Bijlmer had focused on differentiation, the objective, presumably, to get rid of the uniformity, to ‘humanize’ the architecture. Save this picture!DiagramBut after two decades of individualization, fragmentation, atomization it seemed an attractive idea to actually strengthen unity: Revamp the Whole! It became time to embrace what is already there: to reveal and emphasize the intrinsic beauty, to Sublimize! Save this picture!© Marcel van der BurgInterventionsIn the eighties three shafts had been added on the outside featuring extra elevators: although they look ‘original’ they don’t belong there, they introduce disruptive verticality. But it turned out that these concrete additions could be removed. There was still enough space in the existing shafts; new elevators could actually be placed inside the existing cores. And the brutal beauty of the horizontal balusters could be restored!Save this picture!DiagramSandblasting the painted balusters revealed the sensational softness of the pre-cast concrete: better than travertine!Save this picture!© Marcel van der BurgOriginally the storage spaces for all the units were located on ground floor creating an impenetrable area, a ‘dead zone’ at the foot of the building. By relocating the storerooms to the upper levels near the elevators the ground level could be freed up for more interactive forms of inhabitation: apartments, workspaces, daycare. As such the plinth would be activated: a social base embedded in the park.Save this picture!© Stijn PoelstraThe interior street that served as the connector between parking garages and elevator cores was a fundamental ingredient of the Bijlmer. It was located on the first floor at plus three meters and forced the underpasses to become low. And unpleasant. But since lowering the elevated roads was one of the central ideas of the renewal of the area the inner street became obsolete. Now larger openings could be created connecting both sides of the building in a more scenic and generous way. Save this picture!© Marcel van der BurgOn the galleries the division between inside and outside was rather defensive: closed, not very welcoming. There was room for improvement. The opaque parts of the facade were replaced with double glass. By opening-up, the facade becomes a personal carrier of the identity (even with curtains closed).Save this picture!© Stijn PoelstraIn addition a catalogue of facade modules was created from which the future inhabitants could choose a set of window frames that would match the customized layout of their FLATs: openable parts, sliding doors, double doors, a set-back that creates space for plants or people. As such a personal ‘interface’ could come into being that could activate the galleries.  Project gallerySee allShow lessHerzog & de Meuron’s West Village Condo Building Takes Shape In New YorkArchitecture NewsUNStudio Wins Competition for Landmark Mixed-Use Development in FrankfurtArchitecture NewsProject locationAddress:Kleiburg, 1104 Amsterdam-Zuidoost, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share The Netherlands Photographs “COPY” CopyAbout this officeNL ArchitectsOfficeFollowXVW architectuurOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsMies van der Rohe AwardAmsterdam-ZuidoostThe NetherlandsPublished on March 02, 2017Cite: “deFlat / NL Architects + XVW architectuur” 02 Mar 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?密斯凡德罗奖获奖作品——沉寂50年的公寓 deFlat / NL Architects + XVW architectuur是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more